Eng.                       Binnen een dag ben ik van een gezonde beginnende bejaarde tot een risico oudje geworden, tenminste als ik de overheid moest geloven. In enkele uren werden alle kroegen en kantines gesloten want mw. Corona was gearriveerd en heel Nederland, neen zelfs heel Europa was vanaf dat moment melaats, volgens al die virologen die elkander tot een nieuwe hype brachten. Dan wordt het tijd om te nuanceren, dacht ik. Toevallig weet je dat in de winterperiode 2017-2018 meer dan 9000 vaak oudjes het leven lieten door een pittige griep. Geen krant stond hier vol van. Maar goed zorgvuldigheid kan nooit kwaad zonder onmiddellijk hysterisch te worden. Trouwens mijn leven lang heb ik mijn omgeving gewaarschuwd als mijn keel gezwollen was of het water uit alle gaten spatten en mijn zakdoeken overwerk verrichtten. Je wilde absoluut niet dat de mens om me heen hetzelfde lot moest ondergaan als jij met de piepende luchtwegen.

Maar dan wordt het toch eng, wanneer mislukte politieagenten, de handhavers, moeten gaan vertellen hoe jij moet gaan leven. Deze handhavers krijgen al een natte plasser bij het aantrekken van het uniform en nu mogen ze bij noodwet verordening ook nog jou op de €.390,00 bon slingeren, als ze vinden dat jij geen 1.50 meter maar 1.20 meter afstand hebt gehouden van jouw buurvrouw. Nog enger wordt het als je ministers van Italië en Spanje woest naar onze minister van financiën uithalen als hij zegt niet te willen opdraaien voor hun al jarenlange financiering te korten, onder het mom van het Corona virus. Gelijktijdig tref je in de krant een foto van de Guardia Civil in Madrid die boodschappende auto’s aanhouden met een mitrailleur want stel je voor dat de bestuurder het kassabonnetje van de super niet kon tonen wat hem recht gaf zich op straat te begeven. Het Franco tijdperk blijkt in Madrid nog steeds aanwezig en krijg je onmiddellijk sympathie voor de Catalanen die zo graag van dat zooitje in Madrid af willen. Overigens is het ook eng als de bevolking in Michigan in opstand komt tegen de lock down met eveneens automatisch wapens. Maar ook hier in Nederland treffen we NSB achtige toestanden. De kliklijn blijkt overbelast, weet u wel dat ze daar een dak of tuinfeestje houden! Je zou zeggen wanneer je jouw buurman de corona regels grof ziet overtreden, spreek je hem vriendelijk aan en wijs je hem op zijn verantwoordelijkheden ten aanzien van ieders gezondheid. Neen minister de Jonge gaat nog verder, als je huiselijk geweld vermoedt, ga dan anoniem= stiekem naar de apotheek en geef je buurman of buurvrouw aan.

Waar ik helaas te weinig over hoor, dat is dat wij onze democratie met bijbehorende grondwet rechten hebben ingeleverd. Met de noodwet in de hand kan de overheid via die fascistische handhavers over jou en mij heersen, dat moeten we niet willen! Gelukkig hoorde ik op de radio onze minister-president Rutte, die over het algemeen dat zegt wat ik niet wil horen, nu een journalist  van repliek dienen, toen hem verweten werd dat hij zo weinig deed om de corona regels te handhaven, wat wil u dan, dat ik leidinggeef aan een politie staat? Er is dus toch nog hoop. Ik vraag me echter wel af, wie wordt hier beter van? De toekomst zonder mw. Corona zal wellicht deze vraag ooit beantwoorden. Of maak ik mij nu schuldig aan een complottheorie?

Dick Neijssel, 10 mei 2020

 

Loading