Van Meijeren wil onafhankelijk onderzoek naar ritueel kindermisbruik:

‘Grapperhaus wringt zich in bizarre bochten’

in ongebruikte categorie 18 november 2021 11:55 92 Reacties

Honderden slachtoffers van sadistisch en satanisch ritueel kindermisbruik kunnen eindelijk een boekje opendoen over hun ervaringen. De onderzoekscommissie die minister Grapperhaus van Justitie heeft ingesteld, is echter volledig onder zijn controle. De mogelijke daders binnen zijn ministerie, wordt hiermee een hand boven het hoofd gehouden, stelt Forum voor Democratie.

“Het verzoek van FVD om een onafhankelijke onderzoekscommissie in te stellen, werd door een tierende Grapperhaus afgewezen,” aldus de partij.

FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren zei in een interview met Rick Kuitems dat slachtoffers hooggeplaatste ambtenaren van het ministerie van Justitie beschuldigen van betrokkenheid bij het misbruik.

Hij heeft de absolute macht en controle

“Er zijn rondom de zaak van Joris Demmink een aantal ontwikkelingen geweest waaruit bleek dat rechters een dubieuze rol speelden. Je hoort het soms ook over mensen die belangrijke functies vervullen binnen de politie. Allemaal onderdelen van de justitieketen die onder minister Grapperhaus vallen,” zei Van Meijeren.

“Uitgerekend Grapperhaus heeft de onderzoekscommissie in het leven geroepen die dit fenomeen moet gaan onderzoeken. Hij heeft de absolute macht en controle over die commissie,” vervolgde hij.

“Het gaat om misstanden die voor een deel binnen het ministerie van Justitie hebben plaatsgevonden, dus hoe kan Justitie dat nu onafhankelijk gaan onderzoeken?” vroeg Van Meijeren.

Leugens

De groep Spotlight, die de belangen van de slachtoffers behartigt, heeft het vertrouwen in de voorzitter van de commissie, UvA-hoogleraar Jan Hendriks, al opgezegd.

“Het is hoogst opmerkelijk dat Grapperhaus een motie die opriep tot een onafhankelijk onderzoek naar sadistisch en satanisch ritueel misbruik ontraadde. Tijdens het debat merkte ik dat de minister leugens vertelt over zijn rol bij de commissie. Hij zei bijvoorbeeld letterlijk: de commissie is onafhankelijk van Justitie. Als je naar het instellingsbesluit kijkt, dan zie je dat de minister er bovenop zit,” zei het Kamerlid.

Trap in het gezicht

“Dat is toch heel opmerkelijk dat hij koste wat kost erop staat dat deze commissie onder zijn toeziend oog gaat opereren,” benadrukte hij.

“Hij wringt zich in de meest bizarre bochten en schuwt het dus ook zelfs niet om glashard te liegen over zijn rol in deze commissie, wat bij mij alleen maar extra wantrouwen wekt. Het is een trap in het gezicht van de slachtoffers, die zich al jaren niet serieus genomen voelen en die nu worden geschoffeerd op een manier die zijn weerga niet kent. Dit moet gewoon onafhankelijk onderzocht worden, voor de slachtoffers,” zei Van Meijeren.

 

Loading