Van Dissel

9 for newsHomepagina » Mens en Dier » Van Dissel in 2020: kinderen verspreiden corona bijna niet. Van Dissel in 2021: inenten kinderen heeft effect

Van Dissel in 2020: kinderen verspreiden corona bijna niet. Van Dissel in 2021: inenten kinderen heeft effect

in Mens en Dier 7 juni 2021 15:00 14 Reacties

In april vorig jaar zei Jaap van Dissel van het RIVM tegen Kamerleden dat kinderen ‘zo goed als geen rol spelen’ bij de verspreiding van het coronavirus. Hij zei dat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kinderen nauwelijks ziek worden en ook zelden volwassenen besmetten met het virus.

Van Dissel wees ook op onderzoek waaruit blijkt dat de kinderen die wel besmet raken, de ziekte nauwelijks doorgeven aan volwassenen. Hij zei daarnaast dat kinderen minder ziek worden en veel minder antistoffen hebben tegen corona.

Kinderen inenten om de verspreiding ‘laag te houden’

Afgelopen weekend zei de RIVM-baas in een interview met het AD: “Als kinderen vanaf 12 jaar ingeënt worden, drukt dat de verspreiding van het coronavirus in de winter flink.” Hij lichtte toe: “De modelleurs hebben het alvast doorgerekend en dan zie je dat de reproductiewaarde in de winterperiode met zo’n 15 procent afneemt als je kinderen vanaf 12 jaar ook hebt ingeënt. Dat kan van belang zijn om de verspreiding in die periode laag te houden.”

Maar kinderen spelen volgens Van Dissel toch ‘zo goed als geen rol’ bij de verspreiding van corona?

Zoals de wind waait, waait zijn rokje

Orthopedagoog Hans Koppies verwijst op social media naar uitspraken van de vooraanstaande Deense vaccinexpert Christine Benn, die waarschuwt tegen het inenten van kinderen. De voordelen wegen niet op tegen de mogelijke nadelen, aldus Benn.

Huisarts Els van Veen reageert: “Van Dissel: ‘Zoals de wind waait, waait mijn rokje’. En de wind zegt nu ‘alle prikken moeten erin!’ We mogen het debacle van de Mexicaanse griep niet herhalen. Toen waren veel vaccins niet nodig. Alsof het niet misdadig is de prikken/injecties aan onschuldige kinderen te geven.”

 

 

Loading