Rusland heeft ons bevrijd (Oekraïne). 9 for news

Rusland heeft ons bevrijd, zei Irina, een oudere vrouw, in gesprek met de Amerikaanse journalist Patrick Lancaster. “Bijna heel Avdiivka was voor Rusland. Tachtig procent steunde Rusland.”

Ze zei verder dat het Oekraïense leger Avdiivka heeft gebombardeerd en tanks stuurde. “Niet Rusland, maar Oekraïne heeft de stad verwoest.”

Behulpzaam

Onlangs bombardeerde Oekraïne er nog een supermarkt, waarbij 15 onschuldige burgers om het leven kwamen, zei de vrouw.

Ze had geen goed woord over voor de Oekraïense troepen. De Russische soldaten waren daarentegen heel erg behulpzaam. Eén van hen gaf haar al zijn geld zodat ze eten kon kopen.

Oekraïne beschoot huizen en burgers, terwijl de media vervolgens beweerden dat de Russen dat deden.

Schurk

Zhenya, een jongeman uit Avdiivka, zei dat Russische soldaten vriendelijk zijn en altijd helpen. Toen de Russen kwamen, werd het een stuk rustiger in de stad. Hij zei dat de oorlog de afgelopen twee jaar een hel is geweest.

“Vrijwel iedereen steunt Rusland, minstens 90 procent.” Hij noemde Zelensky een schurk. Tegen Poetin zei hij: “Bedankt voor de bevrijding van Avdiivka.”

Zijn dit ‘mensen’?

Anatoly, een oudere man die een raketaanval overleefde, is blij dat de Russen zijn gekomen en zei dat hij Zelensky aan zijn ballen zou willen ophangen. “Hij is een clown. Niet hij, maar Amerika heeft het voor het zeggen.”

Over de Oekraïense soldaten zei hij: “Ze hebben mensen levend verbrand, een zwangere vrouw verkracht. Zijn dit ‘mensen’?”

Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

Loading