BELASTINGGELD VERDWIJNT.

 

 

In 2020 maakte het ministerie van Volksgezondheid een potje van de boekhouding. Er werden miljarden euro’s uitgegeven, maar het ministerie kon geen bonnetjes tonen.

Van een bedrag van 5,1 miljard euro is onduidelijk of het wel goed is terechtgekomen. De Rekenkamer zette daarnaast vraagtekens bij uitgaven van in totaal 4,3 miljard euro.

In 2021 is ruim 15,5 miljard euro aan uitgaven onrechtmatig tot stand gekomen, zegt de Algemene Rekenkamer.

Medewerking van politici

Tijdens de coronapandemie kwam er veel Nederlands belastinggeld terecht bij ngo’s, blijkt uit onderzoek van data-analist Cees van den Bos. Hoe dit geld is besteed, is door een inventieve constructie van lobbyclubs, ngo’s, bedrijven en filantropen buiten het gezichtsveld van het publiek gehouden, zo laten Wob-documenten zien.

Ook politici waren bij de lobbyclubs betrokken. Zo was toenmalig coronaminister Hugo de Jonge in 2020 voorzitter van de Global Health Security Agenda (GHSA). Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag zat in de Global Preparedness Monitoring Board (GPMB). Beide ministers waren in deze periode lid van het World Economic Forum.

Kaag oefende haar politieke invloed uit om zaken voor deze lobbyclub gedaan te krijgen. Ze vroeg aan De Jonge om financiële bijdragen voor ngo’s die waren verbonden aan de lobbyclub waar hij in zat. Kaag liet daarnaast haar ambtenaren werk uitvoeren voor de GPMB.

Honderden miljoenen

Er stroomden vele honderden miljoenen Nederlands belastinggeld naar de lobbyclubs. Er ging 50 miljoen euro naar de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI), die is opgezet door het World Economic Forum en de Gates Foundation.

Premier Rutte kondigde aan dat Nederland tussen 2021 en 2030 maar liefst 325 miljoen euro beschikbaar zal stellen aan GAVI, een ngo die is opgezet door onder meer de Gates Foundation.

Great Reset

Wat gebeurt er met al dat geld? “Het laat zich raden aan welke bedrijven dat besteed wordt: de bedrijven die gelieerd zijn aan de lobbyclubs zoals het WEF,” schrijft Van den Bos, toevoegende dat de voorwaarden en criteria die ngo’s hanteren voor het uitgeven van al dat geld onduidelijk zijn.

De grootste lobbyclub is zonder twijfel het WEF, dat met een eigen agenda een veel grotere transitie van geld en macht voorstaat onder de titel The Great Reset, benadrukt Van den Bos.

Bron; 9 For News.  okt 2022

 

Loading