Sinterklaas en zwarte Piet

sint-en-zwarte-pietEen alternatieve straf.

Racisme is verfoeilijk, is mens onwaardig!
Toch ook voor het katholicisme met hun huichelachtige Papen, werd ik door mijn wel hevige linkse familie bij de vroege opvoeding gewaarschuwd.
Maar de bisschop Sinterklaas en zijn zwarte Pieterman knecht hadden daar niets mee te maken. Dat waren geen echte wereldse figuren, die hoorden in het rijtje van kabouters en feeën waarin wij graag zo lang mogelijk wilden geloven.
Een discriminerend sprookje? Wel neen, de enige discriminatie die sommige ouders wel degelijk voelden, was bij het financieren van hun Sinterklaas. Zo kwam de directeurs zoon Gerard met een nieuwe trapauto op 6 december de straat op en arbeiders dochtertje Marietje moest het doen met slechts een zakje taai taai.

Na jaren is daar de sprookjes maand voor nu het kleinkind. Op TV verschijnen bij de Wereld Draait Door en op de late avond bij Pauwen Witteman van eens de arbeidersomroep VARA een prestatie loze kunstenaar en een geflopte tiener omroepster met een interpretatie over ons kinderfeest. Racisten waren het die Nederlanders, zij vergiftigden de jeugd met een racistisch feest. Deze media bleven bij herhaling deze gefrustreerde mislukte medelanders een podium verschaffen. Nooit zag of hoorde je deze oneigenlijk provocerende figuren bij betogingen over de problemen bij de huisvesting, onbetaalbaar geworden zorg premies of armoede toename. Zo vaak kreeg deze non discussie de media aandacht dat zelfs acteurs en politici met naar je dacht gezonde hersencellen, zich lieten hersenspoelen door deze onbenullen en eveneens het kinderfeest in het verdachte bankje liet plaats nemen.
Zwarte Piet, onze vrolijke spring in het veld uit ons sprookje, moest in ban, de bisschop overigens (nog) niet!

Kinderen met een kleurtje zouden traumatisch getroffen voor het leven worden door de Sint met vooral zijn Zwarte Pieten. Echter talloze donkere kindjes bezochten decennia lang ons speeltuin Sinterklaasfeest in Amsterdam Zuid met enthousiasme. Zo ook wanneer zij de gelovige leeftijd waren ontgroeid en zij zich graag zwart of bruin lieten schminken naar Antilliaans voorbeeld om de ere functie van Zwarte Piet te mogen vervullen.

Welke kleur zou Zwarte Piet anders moeten krijgen? Onze Vaderlandse Pinokkio, de beste leugenaar van het land, onze minister president Rutte vertelde voor de verandering eens een waarheid, “We hebben het bij ons Nederlands feest over Sinterklaas en Zwarte Piet en niet over Gele Piet dus deze discussie is volledig overbodig, Piet is dus zwart ”.
Zijn er desondanks kinderen met enige vrees voor deze sprookjes figuren dan mogen we het hun ouders of opvoeders aanrekenen.
Er bestaat geen wet voor het vernielen van een kinderfeest anders zouden deze mislukte TV BN-ster (wat was eigenlijk haar bijdrage om te worden tot een BN-er) en een ietwat gestoorde kunstenaar een gepaste straf opgelegd moeten krijgen. Een vervangende straf als 2 jaren lang verplicht bij de intocht van Sinterklaas de Zwarte Pieten te moeten schminken.

Deze Opa gaat voor het eerst in zijn leven niet meer naar de intocht van Sinterklaas in Amsterdam, het sprookje zonder Zwarte Piet is niet meer compleet. Zijn overigens niet meer in de Sint gelovige kleinkind heeft hem tijdens de intocht uitgenodigd bij haar thuis voor het kijken naar een Sinterklaas dvd, met nog echte Zwarte Pieten!

Dick Neijssel.

(Bij de speeltuin Amsterdam Zuid nog wel, op zondag 27 november 2016 bezoekt onze Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten de speeltuin in de Gaaspstraat 8).

Loading