LAAT ONS … EN DIE 1.5 METER LOS

Heel lang dachten de mensen dat de zon om de aarde draaide. De “intelligenten” onder ons wisten het zeker, en de mensen die niet zo goed waren opgeleid luisterden naar de weinigen die dat wel waren. Totdat een man, Galilei, in de 17e eeuw die mantra durfde te betwijfelen. Hij begon zich dingen af te vragen, te verkennen, en te studeren. En op een dag had hij voldoende bewijs en moed verzameld om zijn bevindingen met de ‘elite’ te delen. En wat gebeurde er? Ze maakten hem belachelijk en sloten hem letterlijk op. LOCK DOWN!

Na zijn dood duurde het lang voordat wetenschappers zich begonnen af te vragen of deze ‘dwaas’ het toch niet bij het rechte eind kon hebben gehad. En wat bleek? Hij had gelijk! Galilei veranderde de wetenschap omdat hij het “bekende” in twijfel durfde te trekken en het “onbekende” begon te verkennen. Dit is de basis van echte wetenschap. Dit is wat wij deze dagen van wetenschappers mogen verwachten. Nee, moeten eisen!! Maar wat gebeurt er? Jullie verbergen je achter je oude mantra’s. Jullie glimlachen smadelijk naar degenen die een andere visie hebben, zelfs collega’s en andere kritische, intelligente mensen. Jullie hooghartigheid spat werkelijk van het scherm af als we jullie weer zien op je dagelijkse spreekuurtjes.

Waarom we dit zeggen? Kijk naar de 180 graden bochten die jullie al hebben moeten maken, en waarvan jullie nog steeds niet hebben erkend dat je ernaast hebt gezeten. Eerst sloten jullie ons op met de mededeling dat we maar beter niet naar buiten konden gaan. De ouderen onder ons mochten niet eens een frisse neus halen. Doodsbang gemaakt. Opgesloten achter dikke ramen. Ons werd het niet toegestaan om bij hen te zijn. Zelfs in het ziekenhuis, tijdens hun laatste uren, mochten we er niet eens bij zijn. Ze stierven alleen!! Dat is toch onmenselijk En wat zeggen jullie nu. “Ga naar buiten, blijf niet binnen!” En ook hebben we gehoord als je gezond bent de kans wel heel klein is dat je iemand anders kunt besmetten. Maar velen van onze ouders zijn nu dood. Of ze willen niet meer leven. Of ze zijn helemaal in de war. En nu horen we dit?!!

Kijk naar de gezichtsmaskers. Eerst zeiden jullie “Ze helpen niet, ze bieden alleen schijnzekerheid’. Nu zeggen jullie “Gebruik ze maar, zeker als je onvoldoende afstand kunt houden.” En in het openbaar vervoer is het zelfs verplicht. En ook in sommige winkels en de horeca moeten mensen 8 uur lang zo’n zelf gefabriceerd stofdoekje ophouden. Jullie weten toch ook dat het superongezond is om geen frisse lucht te krijgen en de hele tijd in zo’n ding te moeten ademen. Waarom zeggen jullie dat dan niet? Waarom moeten eerst weer talloze gezonde mensen in het ziekenhuis komen door luchtweginfecties omdat ze dat masker niet af mogen doen?

En kijk naar de wijze waarop jullie zeiden dat besmetting kon plaatsvinden. Eerst was de boodschap (en nog steeds roepen sommigen van jullie dat) “Het gebeurt of middels direct contact binnen 1,5 meter of middels aanraking van oppervlakten of objecten waar het virus op zit.” Inmiddels weten we door diverse studies dat de kans op besmetting middels aanraking van oppervlakten en objecten (nagenoeg) nihil is. Ook zijn jullie, met frisse tegenzin, langzamerhand wat meer aan het bewegen richting de kant van besmetting door de lucht middels aerosolen, en niet zozeer door direct contact. Simpelweg omdat de realiteit jullie heeft ingehaald. En iedereen die een beetje huiswerk heeft gedaan om zich hierin te verdiepen kan het zien, zonder dat we daarvoor hebben doorgeleerd.

En kijk naar de dodelijkheid van het virus. Eerst was het tussen de 3 en 4% werd ons verteld. En wat blijkt nu. Wereldwijd is (de case fatality rate) naar schatting 0.26%. Dat is nog geen 10% van wat jullie eerst riepen! En daar hebben we de hele wereld voor op slot gezet. En al die persoonlijke drama’s voor gecreëerd. En de hele economie op slot gezet. En een doodsangst over ons heen gestrooid die zijn weerga niet kent?

En nu houden jullie nog steeds vast aan die 1,5  meter mantra. Het lijkt wel de laatste strohalm die jullie als een panter kost wat kost willen verdedigen. En waar is dat dan op gebaseerd? Op een wetenschappelijke studie van een Harvard wetenschapper die ruim 30 jaar zich helemaal heeft vastgebeten in dit onderwerp. Maar gelukkig hebben wij Maurice de Hond, die de bevindingen van deze goede man heeft bestudeerd in zijn gepubliceerde boek van 1955. Ja, 1955, zo lang is het al geleden. En wat blijkt? Volgens deze wetenschapper gaat de besmetting van dit soort virussen niet zo zeer middels direct contact, maar door de lucht. Ja, de aerosolen! Weg is de basis voor de 1,5 meter. Weg is de noodzaak om ons van elkaar af te houden. Weg is de basis voor al die onmogelijke maatregelen die bedrijven moeten volgen om maar open te kunnen gaan, c.q. blijven.

Het is duidelijk dat jullie heel veel dingen niet wisten. Het is ook duidelijk dat we nu wel veel meer weten. En wat steeds duidelijk wordt is dat jullie als een van de weinigen nog steeds niet willen meegaan met die nieuwe inzichten. Weet je, het is okay om te zeggen dat je iets niet weet. Dat nemen we jullie niet kwalijk. Maar als je ons in een wurggreep blijft houden terwijl dat niet meer nodig is, dat is niet okay.

We hebben geleden, en velen onder ons lijden nog steeds, Gezonde mensen zijn opgesloten. Kinderen konden niet meer naar school. Over het lijden van de ouderen hoeven we het niet meer te hebben. Dat hebben we allemaal kunnen zien aan de vele schokkende berichten en hemeltergende video’s. Zieke mensen konden niet meer naar het ziekenhuis en hun lijden duurde voort thuis, hetgeen natuurlijk tot veel extra sterftes heeft geleid. En dat zijn GEEN Covid-19 doden, mijne heren! Die mensen zijn gestorven door de maatregelen die jullie hebben getroffen, niet door het virus zelf. En dan hebben we het nog niet over alle economische schade en de wurggreep waarin de samenleving wordt gehouden om jullie 1,5 meter mantra te blijven eren.

Wees nou toch eens eerlijk, en geef gewoon toe dat je fout zat. En dat geldt ook voor de politici. Als jullie echte leiders zijn, ben je bereid de realiteit onder ogen te zien en alle beperkende maatregelen eraf te halen. Luister naar specialisten vanuit allerlei disciplines, en niet alleen naar die paar virologen die alleen maar “VIRUS” zien. Kijk naar “wat werkt wel en wat werkt niet,” in plaats van je te verschuilen achter verouderde mantra’s om je gezicht te redden. Jullie zijn er VOOR het volk. Jullie moeten zorgen voor de randvoorwaarden waarbinnen wij in vrijheid en verantwoordelijkheid met elkaar kunnen leven. Vrijheid om te mogen zeggen wat we denken en voelen. Om samen te zijn, om elkaar te omarmen, om elkaar warmte te geven. Het is toch te gek dat we moeten demonstreren voor onze vrijheid, en dat we zelfs dat niet mogen? Waar zijn jullie nou mee bezig?

Geef ons onze vrijheid terug. Geef ons ons leven terug. Geef ons onze menselijkheid terug. We zijn okay om met een virus te leven. Dat hebben we al sinds het begin der tijden gedaan. Sterker nog, ontelbare virussen en bacteriën zitten in ons lichaam. Daar is ons immuunsysteem mee opgebouwd. Dat weten jullie toch ook? Dan stop met dit onzinnige gedoe. Elke dag sterven er mensen. Dat is onderdeel van het leven, net als de geboorte. En we zullen onze ouders beschermen, zoals ieder weldenkend mens dat doet. We gaan niet naar ze toe als we ons niet lekker voelen. Dat hebben we nooit gedaan, en gaan we ook niet doen. Laat onze ouders zelf de keuze maken of ze ons wel kunnen zien of niet. Die keuze hoeven jullie niet voor hen te maken.

Laat ons los uit de wurggreep. We willen niet meer ellende hebben. Het is genoeg geweest! En denk nou niet dat we jullie als vijand willen zien. We willen niet vechten met ordebewakers. En we willen ook niet de samenleving nog meer ontregelen middels allerlei acties. Maar behandel ons dan als volwaardige mensen! Met een gezond verstand. Met een kloppend hart. Met liefde en respect voor ELKAAR.

Want als jullie dat niet doen, dan hebben we geen andere keus dan ons los te rukken uit die houtgreep. Dan kunnen we jullie niet langer blijven volgen. En dan staan jullie straks alleen. Net zoals wij ons nu voelen. En wie wil nou alleen zijn? Niemand toch…

Angelo Meijers,  6 aug. 2020

Loading