9 for news: Nederlandse ziekenhuizen maakten miljoenenwinsten

Nederlandse ziekenhuizen maakten miljoenenwinsten in coronajaar 2020, liefst 20 miljoen bij Isala

in Binnenland 7 juni 2021 18:30 0

Uit jaarverslagen over het coronajaar 2020 blijkt dat Nederlandse ziekenhuizen miljoenenwinsten hebben gemaakt: het Meander Medisch Centrum 7,2 miljoen, het Maasstad Ziekenhuis 8,4 miljoen, Ziekenhuisgroep Twente 18 miljoen en het Isala-ziekenhuis maar liefst 20 miljoen.

Het Maasstad Ziekenhuis sluit het door corona gedomineerde jaar af met een positief financieel resultaat van 8,4 miljoen euro, laat het ziekenhuis weten op haar website. Het is een dubbel gevoel, maar we kunnen hier met z’n allen trots op zijn, zei bestuursvoorzitter Peter Langenbach.

Met het jaarresultaat 2020 behoudt Meander haar financieel gezonde positie. Ondanks de onzekerheden die de coronapandemie met zich meebrengt, is Meander in staat financieel perspectief te bieden, aldus het Meander Medisch Centrum.

Cijfers kunnen vragen oproepen

Het zijn cijfers die vragen op kunnen roepen, zeker wanneer je bedenkt dat productieverliezen en incidentele meerkosten – van bijvoorbeeld personeel en IC-materiaal – als gevolg van corona werden gedekt door de landelijke compensatieregeling. Deze regeling […] maakte dat de specifieke coronazorg kon worden geleverd, zonder dat ziekenhuizen financieel in de knel kwamen, schrijft het AD.

Ook Isala, dat het jaar afgesloot met een positief resultaat van liefst 20 miljoen euro, verwijst naar dat vangnet. “Corona heeft een grote impact gehad op omzet en kosten. Deze effecten zijn gelukkig grotendeels opgevangen in de landelijke vangnetregeling (de continuïteitsbijdrage).”

Ziekenhuisgroep Twente zegt terug te blikken op een zeer bijzonder en dynamisch jaar. “We zijn trots op hoe we ons hier met elkaar doorheen hebben geslagen.”

België: ‘Ziekenhuizen manipuleren hun cijfers’

In landen om ons heen werd het afgelopen coronajaar nogal gesjoemeld met de cijfers. Journalist Jeroen Bossaert onderzocht voor HLN of sommige ziekenhuizen hun coronacijfers manipuleren om daar financieel beter van te worden. Wat blijkt? Overheidsdocumenten wijzen in die richting. “We kregen ze na lang aandringen in ons bezit. Wat we ontdekten roept vragen op.”

In de documenten staat dat ziekenhuizen mogelijk aan ‘financiële optimalisatie’ doen via coronacijfers. Bossaert lichtte op social media toe: “Het blijkt dat het systeem toch wel wat gaten vertoont. Bovendien riskeren sjoemelaars geen sanctie.”

“Nu pas komt naar buiten wat elk weldenkend mens en zeker arts al lang wist. Ziekenhuizen manipuleren hun cijfers! Ze manipuleren hun cijfers louter voor financiële redenen. Zeg ik al lang!” reageerde huisarts Conrad Haelterman op het artikel.

Duitsland: zo cashen ziekenhuizen op coronapatiënten

In Duitsland is het van hetzelfde laken een pak. Uit onderzoek van gezondheidseconoom Matthias Schrappe bleek dat in 2020 slechts vier procent van de IC-bedden werd gebruikt om coronapatiënten te behandelen. Pas op 30 april erkende het Duitse ministerie van Volksgezondheid in een persbericht dat afgelopen jaar slechts vier procent van de IC-bedden bezet was door coronapatiënten.

Ondertussen cashten Duitse ziekenhuizen maandenlang op coronapatiënten. Vorig jaar kwam de Duitse regering met een steunpakket. Voor elk bed dat vrijgehouden werd, kreeg het ziekenhuis 560 euro, berichtte de Ärzte Zeitung. Sinds dit jaar krijgen ziekenhuizen ook vergoedingen voor bezette bedden. Ze krijgen 40 euro voor elke patiënt die in behandeling is en 80 euro voor elke coronapatiënt.

Het wordt pas echt lucratief voor ziekenhuizen als patiënten op de IC liggen en zijn aangesloten op een beademingsapparaat. Facturen van het Charité-ziekenhuis in Berlijn laten zien dat ze 6000 euro per dag krijgen voor een geïsoleerde patiënt die op de IC ligt. Als de patiënt aan de beademing ligt, komt daar nog eens 10.000 euro bij.

 

 

Loading