In Zweden belanden steeds meer gevaccineerde mensen op de IC

 

Steeds meer Zweedse 65-plussers die op de IC belanden, zijn gevaccineerd. Sterker nog: de meeste 65-plussers die momenteel in het academisch ziekenhuis van Uppsala op de IC worden behandeld voor corona, hebben hun eerste prik al gehad, meldde P4 Uppland. Het nieuwsitem verspreidde zich als een lopend vuurtje op internet.

Hoofdarts Magnus von Seth zei tegen de krant Aftonbladet dat deze mensen nog niet hun tweede dosis hebben gehad en dus nog niet volledig beschermd zijn. Hij voegde toe dat zelfs mensen die gedeeltelijk zijn gevaccineerd ziek kunnen worden en op de IC kunnen belanden. Von Seth zei dat de situatie op andere IC-afdelingen in Zweden hetzelfde is: ook daar komen steeds meer coronapatiënten binnen die al gevaccineerd zijn.

Dat betekent dat je gewoon ziek kunt worden

Göran Karlström, hoofdarts van het belangrijkste ziekenhuis in Karlstad, zei dat in principe iedere Zweed boven de 65 jaar tenminste één prik heeft gekregen en dat het dus ‘niet verwonderlijk is’ dat de meerderheid van de 65-plussers die op de IC belanden, is gevaccineerd.

Hij voegde toe dat ‘geen enkel vaccin 100 procent effectief is’. Als een vaccin bijvoorbeeld 90 procent werkzaam is, betekent dit dat negen op de 10 beschermd zijn, maar één op de 10 niet en ‘dat betekent dat je gewoon ziek kunt worden’.

Geen idee

Artsen en onderzoekers hebben geen idee of het beloop van de ziekte er anders uitziet voor mensen die ondanks de vaccinatie op de IC worden opgenomen. Het duurt waarschijnlijk nog maanden voordat we daar iets over kunnen zeggen, aldus Karlström.

[Aftonbladet]

Loading