Hoe de westerse media al jaren zwijgen over de oorlog in Donbass en neonazisme in Oekraïne

27 februari 2022  NineForNews.

Op 24 februari lanceerde Rusland een ‘speciale operatie’ in Donbass om de volksrepublieken Donetsk en Loehansk te beschermen. Die zijn op 21 februari erkend door Moskou. De westerse media noemen de operatie ‘een invasie’.

De Oekraïense president Zelensky kondigde enkele weken geleden tijdens een speech een aanval op Donetsk en Loehansk aan om de republieken weer in het gareel te brengen. Dat zou de weg vrijmaken voor NAVO-lidmaatschap, aangezien een land waar territoriale onenigheid heerst niet kan worden toegelaten tot het blok.

In december vorig jaar had de regering in Kiev 125.000 troepen bij Donbass geplaatst, zegt de Amerikaanse onderzoeksjournalist George Eliason, die woont en werkt in het gebied, in gesprek met persbureau Sputnik. Daarnaast meldde de OVSE dat Oekraïne vaker zware wapens inzette tegen de volksrepublieken, wat in strijd is met de Minsk-akkoorden.

Opgewacht

De westerse media zwijgen al jaren in alle toonaarden over beschietingen op Donetsk en Loehansk door de Oekraïense overheid en neonazibataljons. Volgens de VN zijn in de regio sinds de Maidancoup in februari 2014 meer dan 13.000 mensen gedood. Al acht jaar lang worden burgers in het gebied bestookt, aldus Eliason.

De afgelopen weken intensiveerde het Oekraïense leger de bombardementen in Donbass, waarna Donetsk en Loehansk besloten om kinderen en ouderen te evacueren naar Rusland. Die werden opgewacht door Oekraïense speciale eenheden, zegt Eliason. Er werden mijnen neergelegd en ook werden mensen beschoten.

Schandalig

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz beweerde op 19 februari tijdens de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München dat het ‘echt belachelijk’ is om te suggereren dat in Donbass genocide plaatsvindt.

Dat de Duitse bondskanselier dergelijke uitspraken doet, is schandalig, maar niet onverwacht. Door de ogen te sluiten voor misdaden gepleegd door het Oekraïense leger en neonazistische milities in Oost-Oekraïne steunt de door Scholz geleide coalitie indirect politieke nazidenkbeelden in Oekraïne, aldus de onderzoeksjournalist.

 

Loading