Wat we nu weten: Zweden heeft het grotendeels bij het rechte eind en de Nederlandse overheid had het catastrofaal mis. De epidemioloog-koning van Stockholm (Anders Tegnell), heeft namelijk aangetoond op 2 fronten winst geboekt te hebben: minder sterfgevallen per hoofd van de bevolking dan Nederland en behoud van fundamentele vrijheden.
Onze arrogante staatsexperts zouden zich moeten schamen: hun reactie op het coronavirus is één van de grootste blunders die ooit is gemaakt in de moderne geschiedenis. Wanneer gaan we leren van Zweden?
Terwijl gevallen van het virus in heel Europa weer opleven, kent Zweden een recordaantal in lage infecties en sterfgevallen ondanks maandenlange scepsis over zijn lockdown-free strategie.
Het besmettingspercentage van Zweden – ooit het hoogste van Europa – is nu lager dan in Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk of Italië, evenals in Noorwegen en Denemarken, waar leiders al lang gealarmeerd zijn door het hoge sterftecijfer van hun hun buren.
Zweden voerde vorige week een recordaantal tests uit, maar slechts 1,2 procent daarvan kwam positief terug, het laagste niveau sinds het begin van de pandemie (1).
De Zweedse comeback heeft er nu toe geleid dat Groot-Brittannië het land van de quarantainelijst heeft verwijderd, waardoor de deur wordt geopend voor toerisme in een economie die al een mildere neergang heeft doorgemaakt dan een groot deel van Europa.
Zweden heeft ‘de curve’ afgevlakt zonder zijn mensen te bevelen binnen te blijven – waarbij winkels, scholen en restaurants open blijven, zelfs op het hoogtepunt van de ‘pandemie’.
De beste epidemioloog van het Noordse land heeft ook de effectiviteit van gezichtsmaskers gebagatelliseerd en erop aangedrongen dat een volledige lockdown de sterfgevallen in verzorgingshuizen niet zou hebben voorkomen.
Grootste crisis die Nederland ooit heeft gekend
De Nederlandse economie is met 8,5 procent gekrompen. Daarmee zijn de corona maatregelen verantwoordelijk voor de heftigste crisis die ons land heeft gekend sinds de metingen zijn begonnen.
Het CBS houdt sinds 1987 de kwartaalgroei- of krimp bij, maar geen enkel kwartaal komt in de buurt. Tot nu toe werd de grootste krimp gemeten in het eerste kwartaal van 2009: dat was toen ‘slechts’ 3,6 procent. CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen spreekt van een ‘economische catastrofe van de buitencategorie’. Zelfs in de jaren 30 stortte de economie niet zo snel in elkaar.
En we zijn nog lang niet klaar met de maatregelen, men lijkt alleen maar aan te scherpen. Miljoenen zullen nog hun baan gaan verliezen als het zo doorgaat. Tienduizenden kleine bedrijven gaan failliet en ook het onderwijs is een grote chaos.
3 manieren om te reageren op een pandemie
Politici kunnen op drie manieren reageren op een pandemie. Optie één: Ze kunnen niets doen en de ziekte vrij spel geven totdat de kudde-immuniteit is bereikt.
Terecht heeft geen enkele regering dit beleid gevoerd, uit angst voor massadoden en een totale sociale en economische ineenstorting.
Optie twee: De tweede benadering omvat het opleggen van proportionele beperkingen om het virus in te dammen. Zo kun je bepaalde soorten bijeenkomsten verbieden en het publiek informeren en aanmoedigen zelf verantwoordelijkheid te nemen.
De Zweden volgden een versie van deze gebalanceerde strategie: er was zeker sprake van maatregelen, maar er was ook een focus op het behouden van een normaal leven en het openhouden van scholen. Het virus werd zeer serieus genomen, maar er was geen formele lockdown. Viroloog ‘Tegnell’ is een van de weinige echte helden van deze crisis: hij kon de juiste afwegingen maken en daar juist naar handelen.
Optie drie: De derde optie is die van een juridisch bindende lockdown, waarbij je de samenleving sluit. Zo’n rigoreuze benadering kan onder bepaalde omstandigheden de juiste zijn, bijvoorbeeld bij een zeer dodelijk virus. Hier blijkt echter geen sprake van. Tenminste niet volgens de statistieken en sterftecijfers die het RIVM zelf vrijgeven.
Toch zijn we volgens vicepremier Hugo de Jong pas veilig als we een vaccinatie hebben en heeft hiervoor AstraZeneca uitgekozen als verlosser. Dit bedrijf heeft inmiddels bescherming gekregen tegen toekomstige claims over productaansprakelijkheid met betrekking tot zijn COVID-19 vaccin, vertelt een senior executive aan persbureau Reuters. Wat zegt jou dit?
Het beleid van Zweden bleek juist te zijn
Bijna alle economen dachten dat de Zweedse economie enorm zou lijden onder haar eigenzinnige strategie. Ze hadden het mis. Het Zweedse BBP daalde met slechts 8,6 procent in de eerste helft van het jaar, allemaal in het tweede kwartaal.
Een groot deel van de recessie in Zweden werd veroorzaakt door een terugval van de vraag naar export vanuit de volledig gesloten buurlanden. Men zou kunnen speculeren dat als alle landen een strategie in Zweedse stijl hadden gevolgd, de economische klap niet meer dan 3 à 4 procent van het bbp had kunnen bedragen. Allemaal te danken aan een verstandige beleidsreactie.
Het nationale inkomen van Spanje daalde zelfs nog meer (22,7 procent), en dat van Frankrijk (18,9 procent lager) en Italië (17,1 procent lager) iets minder. In alle drie landen lag het aantal doden per hoofd van de bevolking veel hoger dan in Zweden.
Journalist ‘Allister Heath’ voor The Telegraph zegt: “Door de Britse lockdown is een kwart biljoen pond in rook opgegaan, is het onderwijs nodeloos in de war geschopt en hadden honderdduizenden volwassenen geen toegang tot zorg.”
“Een Zweedse benadering is hier altijd onrealistisch geweest. Paniek en hysterie waren de enige mogelijke uitkomst toen bleek dat het systeem had gefaald.”
Wellicht is het goed dat de overheid van Nederland eens gaat praten met meester viroloog ‘Anders Tegnell’ uit Zweden. We kunnen van deze man nog veel leren, ook voor de toekomst die gaat komen!
Strengere maatregelen zijn geen structurele oplossing
Ik denk ook niet dat er strengere maatregelen moeten komen. Een vaccin gaat ons niet helpen. Waarom niet? Als eerste omdat niet iedereen zich laat zich vaccineren. Ten tweede omdat zelf de WHO inzet op een vaccin kandidaat die voor minimaal 50% effectief is tegen het virus (bron). Hoe gaat dit ons in godsnaam dan helpen?
De griep is er ondanks het vaccin ook nog steeds, met in sommige jaren overvolle IC’s.
Ten eerste moet de regering en instanties accepteren dat dit virus er is en zal blijven. Het beleid moet erop gericht gericht zijn om ermee om te gaan en zoveel als mogelijk overgaan tot de orde van de dag.
We hebben beleid om roken te ontmoedigen en ongezond eten te vermijden, maar toch sterven er 40.000 mensen ieder jaar weer aan kanker, ondanks alle voorzorgsmaatregelen.
We hebben beleid om niet harder te mogen rijden dan 100 km/uur op de snelweg en toch zijn er mensen die als gevolg van hoge snelheid een ongeluk veroorzaken waardoor (onschuldige) mensen overlijden. Corona is er en zal blijven hoe moeilijk dat ook is. Laten we vooral kijken en leren van Zweden.
Zij hebben geen gezonde mensen opgesloten, waardoor iedereen gewoon is blijven werken. Ouderen zijn niet geïsoleerd, waardoor ze niet in eenzaamheid en depressie zijn gestort.
Het sociale leven is zoveel mogelijk in tact gehouden, waardoor men niet die 1.5 meter zo krampachtig overal probeert te handhaven. Ze hebben de mensen niet geïnjecteerd met een dodelijke angst met enorme psychische schade als gevolg.
Ze hebben het gezondheidssysteem niet afgesloten voor zieke mensen, waardoor mensen niet onnodig zijn doodgegaan. Het volk wordt niet middels torenhoge straffen tot de orde geroepen, en grondrechten worden niet met voeten betreden.
Mensen worden niet als kleine kinderen behandeld, doch hun leiders vertrouwen erop dat men verantwoordelijk handelt, met respect voor elkander, doch met behoud van zoveel mogelijk individuele vrijheid. Tijd voor een ander beleid in Nederland?
[Telegraph] .
Auteur: Mike Verest, 27 sept. 2020